Op 12 november verscheen het nieuwe boek van Petra van der Waal: Zorgen doe je zo! In dit boek schetst ze een realistisch maar vooral een herkenbaar beeld van haar werk in de thuiszorg waarin zowel de praktische kanten als de menselijke aspecten worden belicht.
Dagelijks krijgen ruim een half miljoen Nederlanders hulp van de thuiszorg. Het fijne hiervan is dat ze op deze manier in staat zijn om hun leven zoveel mogelijk op hun eigen manier voor te zetten, in hun eigen vertrouwde omgeving. In het nieuws was de laatste tijd veel onvrede te horen over de thuiszorg, aangezien er het afgelopen jaar veel veranderd is voor mensen die thuiszorg ontvangen via de gemeenten. Medewerkers hebben door deze veranderingen minder tijd voor de verzorging, maar dit doet gelukkig niets af aan de drijfveer voor hun inzet. In Zorgen doe je zo brengt auteur Petra van der Waal de zorg heel dichtbij en laat zien dat het vooral ook leuk en dankbaar werk is.
Omzorg
Van der Waal werkt al jaren met veel passie en plezier in de thuiszorg. Het valt haar op dat oudere mensen vaak vereenzamen. ‘Thuiszorg bestaat niet alleen uit een medicijncontrole of een douchebeurt, maar ook uit ‘extra zorg’ zoals een fijn gesprek of een luisterend oor. Jammer genoeg is hier vaak geen tijd voor, te wijten aan administratieve rompslomp en bezuinigingen. Máár, deze ouderen mogen we zeker niet vergeten; we moeten juist naar hen omkijken. Het geeft een dankbaar gevoel als je zorgt in deze vorm. Omzorg is misschien nog wel een mooier woord: het omkijken en zorgen voor de oudere medemens.’
Goede zorg
Drs. Anja Schouten, voorzitter Raad van Bestuur van ZorgBalans, is trots op haar medewerker Van der Waal: ‘Het boek is een sleutelroman waarin je als lezer zoekt naar herkenning. Waarin je respect leest voor de cliënt ook al heeft deze zijn eigenaardigheden. Het gaat over zorg die professioneel deugt, maar vooral heel dichtbij komt.’
De laatste tijd is er veel te doen geweest over de thuiszorg. Volgens Schouten is het boek een prachtige tegengift tegen cynisme en chronische ontevredenheid over de thuiszorg. ‘Een boek vol trots, ontroering en blijheid. Over goede zorg bij de mensen thuis. En iedereen mag het lezen’, zegt Schouten trots.
Dankbaar werk
Als je bij mensen thuis over de vloer komt, maak je nog weleens wat mee en Petra van der Waal vindt het zonde om dit niet delen. Van der Waal: ‘Hoe gaat het eigenlijk bij cliënten thuis? Hoe moet je je gedragen als je de zoveelste verzorger bent waar iemand zich voor uit moet kleden?’ Ze wil ook heel graag laten zien dat zorgen voor anderen juist mooi en dankbaar werk is en dat er ook lol is. ‘De thuiszorg heeft mijn leven verrijkt. Het is zo mooi en fijn om voor anderen te zorgen en om samen plezier te maken.’
Mensenwerk
Zorgen voor mensen thuis is mensenwerk. Werk door mensen, voor mensen. Van der Waal komt dagelijks bij mensen thuis en geeft ze de zorg die ze nodig hebben. En achter elke voordeur schuilt een verhaal, een verhaal met een lach en een traan. ‘Kijk naar de cliënt, liefst nog verder. Niet alles is zoals het misschien lijkt. Thuiszorg gaat verder dan zorg op papier’, besluit Van der Waal.
Het boek is bedoeld voor iedereen die met thuiszorg te maken krijgt: van zorgverleners tot cliënten en hun familieleden.