Heb je enig idee hoe een audit bijdraagt aan jouw werkgeluk? Hoe werken vanuit het gedachtengoed van Positieve Gezondheid jou én je cliënten vitaler maakt? En hoe je meer voldoening uit je werk haalt als je resultaat beelden van doelen voor je laat werken?
Antwoorden op deze vragen – en nog veel meer – vind je in het boek Werkgeluk in de zorg van Anne Brouwer. Voorbeelden uit de dagelijkse zorgpraktijk laten zien hoe je (samen met collega’s) op een positieve manier kunt werken aan werkgeluk. Dit boek helpt je om met frisse en open blik naar je eigen werkgeluk (én dat van je collega’s) te kijken:
- zodat jij je bewust bent van je eigen werkgeluk en er met collega’s over in gesprek gaat;
- zodat het inzicht dat je er zelf invloed op hebt, jou energie geeft en je activeert;
- zodat het besef dat jij niet overal invloed op hebt, je rust geeft.
Het boek heeft 128 pagina’s en is verkrijgbaar vanaf 15 september.
Werkgeluk
Als we mensen die 1000 jaar geleden leefden zouden vragen wat ze belangrijk vonden in hun leven, dan zou het antwoord vast ‘overleven’ geweest zijn. Voldoende eten, drinken, gevaren trotseren en samen zijn…
De kans is groot dat het antwoord op dezelfde vraag in de huidige maatschappij ‘gelukkig zijn’ is. Steeds vaker wordt een duurzaam positief levensgevoel nagestreefd, dat verder gaat dan korte momenten van plezier. Streven naar geluk lijkt voor velen een soort ‘way of life’ geworden. De afgelopen decennia spreken werknemers én werkgevers zelfs over werkgeluk: óók in de zorg. Werknemers verlangen ernaar. Voor werkgevers lijkt het de noodzakelijke ‘brandstof’ van de 21e eeuw: om alle complexe uitdagingen, waar we voor staan, het hoofd te kunnen bieden (De Prins, 2021). Werken aan geluk heeft veel impact.
Alvast twee voorbeelden:
Wie gelukkig is op het werk ervaart veel energie, kan veel werk verzetten en zich ook weer snel opladen. Deze persoon straalt en dat trekt andere mensen aan (Hamburger & Bergsma, 2018).
Aandacht voor werkgeluk helpt mensen zichzelf bij te sturen in een wereld van toegenomen complexiteit en uitdaging (De Prins, 2021).
Positieve emoties
Gelukkig werken is dus een thema, dat in deze roerige tijden in de zorgsector hoog op alle agenda’s hoort te staan: op jouw agenda, maar ook op die van de organisatie waar je werkt. Graag geagendeerd met reële verwachtingen, want de wereld van werk is niet opgebouwd rondom jouw persoonlijke geluk. Maar werk heeft je heel wat geluk te bieden in de vorm van vitaliteit, voldoening, creativiteit, enthousiasme, doelgerichtheid, interesse en flow. Het is zonde om dit ongemerkt voorbij te laten gaan (De Prins, 2021).
Er zijn belangrijke grenzen te noemen als het gaat over de haalbaarheid van werkgeluk. Positieve emoties zoals ‘je héél comfortabel en prettig voelen’ bij bepaalde werkroutines maken het lastig om deze routines te veranderen. Terwijl complexe zorgvragen en ingewikkelde organisatiedoelen daar regelmatig wel om vragen. Daarnaast horen minder prettige emoties tijdens werkdagen er gewoon bij. Niet alle werktaken zijn even leuk en spannend. Je hebt te maken met deadlines, richtlijnen en protocollen, die helpend zijn maar soms ook beperkend werken. Blijvend geluk willen vinden in het ‘domein werk’ roept dus vragen op, die nieuwsgierig maken naar antwoorden. Deze zijn vooral bij jezelf te vinden.
Werken aan werkgeluk
Komen de volgende vragen wel eens in jou op?
- Ben je tevreden in je werk, maar zou je met meer bezieling en vuur willen werken?
- Ervaar je vaak werkstress en verlang je naar een betere werk-privé balans?
- Werk jij gelukkig en wil je meer weten over waar het vandaan komt en hoe je
het kunt vasthouden?
Dan is de inhoud van dit boek interessant voor jou. Het geeft inzicht en handreikingen over hoe je kunt werken aan jouw werkgeluk. Terwijl jij jouw werkgeluk vergroot, draagt dat ook bij aan het werkgeluk van collega’s. Geluk werkt nou eenmaal aanstekelijk.
Anne Brouwer
Anne Brouwer (1975) is Gezondheidswetenschapper met een verpleegkundige achtergrond. Ze werkt ruim 25 jaar in de zorgsector en heeft verschillende functies bekleed in diverse werkvelden binnen de sector. Met Saskia Walgemoed runt ze trainingsbureau Blooming waar je terecht kunt voor trainingen en workshops gericht op Positieve Gezondheid en Werkgeluk. Ook leidt ze verpleegkundigen op aan het hbo. Samen met Johanna Oosterbaan schreef ze eind 2020 het boek: Verpleegkundig Leiderschap Werkt! met daarin inzichten om invloed uit te oefenen op je werkomgeving. Johanna en Anne hebben de laatste paragraaf van dit boek samen geschreven.
♥ Wens van de auteur met dit boek: samen in gesprek over werkgeluk om het werkvuur in de zorg te laten vlammen.