Overwin jouw eetstoornis met HSP
HSP staat voor Highly Sensitive People, oftewel hooggevoelige of hoogsensitieve personen. Hooggevoeligheid is geen afwijking of ziekte, het is gewoon een eigenschap die niet iedereen bezit. Ongeveer 15 tot 20% van de Nederlandse bevolking heeft deze eigenschap.
Eetstoornissen lijken in relatie te staan met hoogsensitiviteit. Zo blijkt opvallend vaak bij patiënten met anorexia nervosa de combinatie van een extreme gevoeligheid en een hoge mate van introversie vastgesteld te kunnen worden 1). In haar boek Calorieën met voelsprieten vertelt schrijfster Vanessa Pilloni hoe zij haar anorexia nervosa heeft kunnen overwinnen, toen zij zich juist bewust werd van haar hoogsensitiviteit.
Hooggevoeligheid is geen ziekte
We leven allemaal in dezelfde wereld en ontvangen in een bepaalde situatie allemaal dezelfde prikkels. Hoog sensitieve personen zijn zich echter meer dan gemiddeld bewust van en gevoelig voor de stimuli die vanuit de buitenwereld op ons af komen.
Niet iedereen is even gevoelig voor dezelfde prikkels. De een voelt zich onbehaaglijk door fysieke invloeden als harde geluiden of fel licht, terwijl de ander al snel kleine stemmingsveranderingen aanvoelt bij de personen met wie men in contact is. Veelal ervaren hoog sensitieve personen diverse stimuli waarvoor men extra gevoelig is.
Hooggevoelige mensen verwerken bewust of onbewust meer prikkels dan gemiddeld. In een druk restaurant kun je je bijvoorbeeld moeilijk of niet op een gesprek concentreren, vanwege de overmaat aan prikkels die op je afkomen. Dit kan er weer voor zorgen dan je jezelf een beetje ‘verliest’, waardoor je onzeker wordt. Hoog sensitieve personen hebben ook de neiging om zich verantwoordelijk te voelen voor wat er om hen heen gebeurt. Men kan zich hierdoor machteloos en zelfs schuldig kan gaan voelen.
Eetstoornis en hoogsensitiviteit
Het zich verloren en anders voelen, het verliezen van de controle (zekerheid), negatieve gevoelens als schuldgevoel en machteloosheid, kunnen mede factoren zijn welke ten grondslag liggen aan de ontwikkeling van een eetstoornis, zoals het geval was bij schrijfster Vanessa Pilloni.
Het bewust of onbewust zoeken naar iets wat men onder controle kan houden, is als een vlucht. Door zich ‘vast te klampen’ aan het eten, calorieën en de weegschaal, worden er mogelijk twee doelen bereikt:
- het verkrijgen van (schijn)zekerheid door het gevoel iets onder ‘controle’ te hebben.
- het verkrijgen van ‘rust’ door zich zoveel mogelijk afsluiten voor de vele prikkels uit de buitenwereld.
Hoogsensitief en gelukkig
Hoogsensitief zijn hoeft in het dagelijks leven niet tot problemen te leiden. Je hebt het al vanaf jouw geboorte en je hebt er waarschijnlijk onbewust mee leren omgaan. Het is overigens ook helemaal geen zwart/wit gebeuren van “je hebt het of je hebt het niet”. Er zijn veel verschillende gradaties sensitiviteit te onderkennen. Personen met een hoge sensitiviteit bezitten vaak een aantal van de onderstaande kenmerken:
- goed geheugen
- detaillistische waarneming
- sterk ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel
- bewuste waarneming van non-verbale uitingen als emoties en gevoelens
- hulpvaardig; de wil anderen tot dienst te zijn
Stuk voor stuk benijdenswaardige eigenschappen. HSP hoeft niet te leiden tot onbalans en gezondheidsproblemen. Het kan juist een bron zijn van een rijker en voller gevoelsleven.
Handreiking aan lotgenoten
Belangrijk in het herstelproces van Vanessa was het op een juiste wijze leren omgaan met haar, tot dan toe onbewuste, hooggevoeligheid. Een hoge sensitiviteit hoeft geen (mede) oorzaak van eetproblemen te zijn. Het is ook te gebruiken als drijvende kracht om het leven een andere wending te geven.
In Calorieën met voelsprieten doet de schrijfster relaas van haar persoonlijke ervaringen; een handreiking aan lotgenoten en therapeuten.
1) bron: httpss://www.humanconcern.nl/eetstoornissen/oorzaken-van-een-eetstoornis