Sylvia Stuurman (auteur van Autisme is geen puzzel) is een van de sprekers op het Autminds Online. Dit grootste autistische (online) congres van Nederland vindt plaats op 9 en 10 oktober.
Bewust leven: prikkelgevoeligheid net anders
'Prikkelgevoeligheid wordt langzamerhand, terecht, gezien als een centrale eigenschap bij autisme. Het voordeel daarvan is dat wie autistisch is nu gemakkelijker op het idee komt om te vermijden langdurig aan veel prikkels blootgesteld te worden, maar het nadeel is dat het een nadelige eigenschap lijkt.
De predictive coding theorie[1] is de theorie van het voorspellende brein. Alle hersenen werken op die manier, door niet voortdurend alle `prikkels’ die via de zintuigen binnenkomen te verwerken, maar door te voorspellen, op basis van wat ze al weten, wat er binnen zal komen. Alleen wat werkelijk afwijkt en belangrijk is wordt aan je bewustzijn doorgegeven.
Bij autisme vinden je hersenen veel méér belangrijk en afwijkend dan wanneer je niet autistisch bent. Je bewustzijn wordt dus voortdurend aangesproken, met details die afwijken van wat je hersenen hadden voorspeld. Prikkelgevoeligheid wordt daarmee iets actiefs (je hersenen besluiten dat ze iets aan je bewustzijn moeten doorgeven versus prikkels die op je inwerken). Bovendien is de consequentie dat je bewuster leeft dan anderen, wat natuurlijk iets waardevols is.
Ik zal ook kort ingaan, met een paar voorbeelden, hoe geboren worden met dit soort hersenen andere `verschijnselen’ van autisme heel goed kan verklaren. Op die manier kan iedereen er een persoonlijk verhaal mee maken.'
1.- Van de Cruys, S., Evers, K., Van der Hallen, R., Van Eylen, L., Boets, B., de-Wit, L., & Wagemans, J. (2014). Precise minds in uncertain worlds: predictive coding in autism. Psychological review, 121(4), 649.