29 juni 2015
Het huidige beleid voor dure geneesmiddelen is onhoudbaar. Dat schrijven voorzitters van Zorgverzekeraars Nederland en de ziekenhuizenkoepels NFU en NVZ in een brandbrief aan minister Schippers. De overheid moet ingrijpen, bijvoorbeeld door niet alle dure geneesmiddelen toe te laten in Nederland.
De partijen doen een aantal voorstellen aan de minister in de brief van 25 juni. Ten eerste is er gewoon meer geld nodig voor dure geneesmiddelen, plus een betere verdeling van het risico over de zorgverzekeraars. Maar de brief pleit er ook voor om niet meer alle nieuwe dure geneesmiddelen te vergoeden. De overheid zou de dure geneesmiddelen eerst moeten beoordelen, ook op betaalbaarheid. Gevolg is dat niet alle dure geneesmiddelen nog beschikbaar zouden zijn in Nederland. Dit vraagt om ‘een goed maatschappelijk en politiek debat over de vraag wat de grenzen zijn van wat zorg mag kosten’, aldus de brief.
Volgens de ondertekenaars zitten de ziekenhuizen in een onmogelijke situatie. Ze moeten alle medicijnen die op de markt komen beschikbaar stellen, maar ze krijgen hiervoor te weinig geld. Afgelopen jaar stegen de uitgaven aan dure geneesmiddelen met zeker 10 procent, terwijl ziekenhuizen maar 1 procent mogen groeien in hun uitgaven. De dure geneesmiddelen dreigen hierdoor de reguliere zorg te gaan verdringen. Een onmogelijke situatie, waar de minister snel wat aan moet veranderen, aldus de brief.
Het probleem wordt alleen maar groter, want de verwachting is dat er in 2016 en de jaren daarna voor enkele honderden miljoenen euro’s aan nieuwe dure geneesmiddelen op de markt komen. Onderhandelen met de fabrikant over de prijs lukt niet, want op de unieke middelen rust een patent. Als de overheid niet meer alles toelaat tot het verzekerde pakket, kan ze wel gaan onderhandelen met de industrie over de prijs, aldus de brief.
Heleen Croonen
Lees ook:
Online gepubliceerd op: 29 juni 2015
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?
Log dan eerst in.
Laatste nieuws | Achter het nieuws | Nieuwsbrief | Actuele dossiers