.st0{fill:#FFFFFF;}

Gezien, leven met een visuele beperking 

 3 december 2021

  • minuten leestijd 
Op dinsdag 23 november verscheen het boek Gezien, leven met een visuele beperking. Het boek bevat 20 interviews van mensen met minder of geen zicht. Hun achtergronden en ervaringen zijn totaal verschillend, net als de manier waarop ze met hun beperking omgaan. Samen geven ze een uniek en rijkgeschakeerd perspectief op het leven in Nederland. Tweede Kamerlid Daan de Kort laat zien dat je met een doel ver kan komen, Annemarie Nodelijk (37) ontwerpt kleurrijke tassen en organiseert salsalessen. Edy Korthals Altes (96) kijkt terug op een veelbewogen leven als diplomaat waarin hij streed tegen de waanzin van de wapenwedloop. Hossam Althakali (26) is gevlucht uit Syrië en wil dolgraag rechten studeren in Nederland. Wat deze en alle andere mensen in dit boek gemeen hebben? Ze hebben allemaal een visuele beperking. Ze zijn ermee geboren of ze werden erdoor getroffen later in hun leven. Hun toekomstbeeld stond op zijn kop en ze moesten hun leven opnieuw zien in te richten. Zij geven een unieke kijk op de mogelijkheden van een visuele beperking in werk, onderwijs en deelname aan de samenleving. Het boek is bedoeld voor iedereen die zelf of in zijn omgeving te maken heeft met een oogaandoening of visuele beperking, maar zeker ook voor beleidsmakers, politici en zorgverleners. In deze hardcover gebonden boek staan naast de verhalen mooie portretten van de geïnterviewden, een toelichting van de verschillende oogaandoeningen die in de verhalen voorkomen.

Over de auteur

Auteur van het boek is Marijke Osinga. Ze is jurist. Daarnaast schrijft ze verhalen en houdt ze interviews. Dit laatste doet ze omdat ze graag iets wil doen aan de beeldvorming van mensen met een beperking. Marijke is slechtziend en linkszijdig spastisch.

Hugo de Jonge

Hugo de Jonge, demissionair minister VWS, schrijft in zijn voorwoord: “Deze bundel is een must read voor beleidsmakers en zorgverleners. Het is een bron van inspiratie voor mensen met een visuele beperking en vooral ook een oproep aan ons  allen om de drempels voor deelname aan de samenleving door mensen met een visuele beperking verder te verlagen.”

Oogvereniging

Het boek is uitgegeven in nauwe samenwerking met de Oogvereniging. De Oogvereniging vindt dat mensen met een oogaandoening vanzelfsprekend mee moeten kunnen doen in de maatschappij. Dat staat ook in het VN-verdrag Handicap, dat Nederland getekend heeft. Via belangenbehartiging zet de Oogvereniging zich daar op alle fronten voor in. 'Dit boek bevat als het ware twintig verschillende brillen. Laten we ze allemaal eens opzetten', zegt directeur van de Oogvereniging Luuk-Jan Boon in zijn inleiding. 'Voor 250.000 mensen in Nederland geldt dat ze een visuele beperking hebben. We hopen dat de verhalen in dit boek een inspiratiebron kunnen zijn omdat ze laten zien hoeveel mogelijkheden je nog hebt wanneer het zicht achteruitgaat of zelfs verdwijnt.' Het is verkrijgbaar via zorgboeken.nl en in de (online) boekhandel. ISBN: 9789492261823. Daarnaast verschijnt het boek in gesproken vorm, braille en grootletter bij Passend Lezen.