Laveren in de GGZ

BLOG

Annerieke van Wijhe

Auteur


Annerieke (1976) werkt ruim 27 jaar in de zorg. De mens staat bij haar centraal en wordt versterkt in het vermogen om met zijn of haar eigen kwetsbaarheden te leren leven. Bij complexe zorgvragen in alle sectoren van zorg en het speciaal onderwijs geeft Annerieke advies, consultatie, intervisie en coaching. De beschreven visie in haar boek Laveren in de GGZ is uitgewerkt in een opleiding voor zorgprofessionals.

“De taliban heeft mijn vader ontvoerd. Hij komt nooit meer terug.” Strak kijkt ze me aan als ze dit zegt en stapt naar voren. Ze heeft een imposant voorkomen. Ik was voor haar agressie gewaarschuwd en dus komt de situatie bedreigend op me over. De betrokken zorgverleners vragen zich af vanuit welk beeld ze haar gedrag kunnen duiden. Ze twijfelen of de uitspraken die ze doet voortkomen uit waanideeën, psychosen, persoonlijkheidsproblematiek, trauma of mogelijk toch nog andere oorzaken.

Ik kijk niet naar diagnostiek, maar herken direct het mechanisme van enneagramtype 8: Ik val aan, voordat je mij aanvalt. Deze mensen ontkennen hun kwetsbaarheid, zoeken controle en zijn impulsief naar buiten gericht.
Met de kennis van dit model in mijn hoofd, snap ik waarom deze vrouw doet wat ze doet. Ik zoek niet naar de oorzaak, maar herken de onderliggende dynamiek. Ik laat haar ‘groot’ zijn, toon respect en spreek uit wat de bedoeling van mijn bezoek is. De duidelijkheid geeft ontspanning. Ze gaat zitten en stelt een aantal directe vragen over mijn aanwezigheid. Iedere keer als iets niet helemaal duidelijk is, verandert haar gedrag. Ze ‘blaast’ zich op en zegt dat de taliban haar vader heeft ontvoerd. Ik verduidelijk op die momenten wat er daarvoor gezegd is en gebruik weinig woorden om te zeggen wat ik wil.

De korte ontmoeting met deze vrouw geeft heel veel informatie, dankzij de kennis van het enneagram. Het enneagram beschrijft negen verschillende persoonlijkheidsstructuren. Iedere structuur kent een eigen drijfveer en heeft eigen mechanismen ontwikkeld om specifieke angsten te maskeren. Met de inzichten van het enneagram is het eenvoudiger om gedragspatronen te doorzien en is het makkelijker om aan te sluiten op onderliggende behoeften.

Verschillende persoonlijkheidsstructuren in de GGZ

Wil je meer weten over hoe de verschillende persoonlijkheidsstructuren van het enneagram van invloed kunnen zijn op diverse diagnoses en daarmee de behandeling? Dan is deze reader misschien iets voor jou. Er wordt uitgelegd wat het enneagram is, welke persoonlijkheidsstructuren erin beschreven staan en hoe dit van invloed is op de relatie tussen jou en je zorgvrager.

Vul je emailadres in en ontvang vrijblijvend de reader.

Laveren in de GGZ

De aanpak die Annerieke beschrijft in haar boek en in haar praktijk, richt zich op een nauwe samenwerking tussen zorgverlener en zorgvrager waardoor zij zich gesterkt voelen om hun eigen problematiek het hoofd te bieden.

Je wordt meegenomen in een zoektocht naar wie jij bent. Je gaat onderzoeken wie je zorgvragers zijn en hoe je het contact tussen jou en je zorgvrager zo kunt verbeteren dat jullie er beiden, als mens, rijker van worden.

>